Tüm Bloglar
Üzüm Pekmezinin Faydaları | Yapılışı | Besin Değerleri
Üzüm pekmezi faydalı bir enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Metabolizma için lazım olan magnezyum, potasyum ,demir gereksinimlerini karşılar. Üzüm peki aynı zamanda kan akışını hızlandırır, damar sertliği gibi rahatsızlıklarda etkilidir. Üzüm pekmezi kalp rahatsızlıklarını azaltır. Üzüm pekmezi bir çok cilt sorunlarını da giderir.
İsot nasıl yapılır?
İsot ağızda önce tatlı bir tat gibi gelen sonra acı olduğunu hissettiren bir çeşit biberdir.
Gaziantep Antep Fıstığı Hakkında
Antep fıstığının anavatanı, Türkmenistan, İran ve Türkiye’dir. Dünya sıralamasında Türkiye Antep fıstığı üretiminde 3. Sıradadır. En çok Antep fıstığı üreten ülkeler ABD, Türkiye ve İran’dır. Türkiye’de Antep fıstığı üretimi en fazla Şanlıurfa, Siirt, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Gaziantep diyebiliriz.
Leblebi Faydaları - Leblebi Kaç Kaloridir?
Leblebi sağlık açısından bir çok faydası vardır. Nohut kökenli olduğundan içerisinde vitaminler ve mineraller içerir. A,C ve E vitamini içeren leblebi ,aynı zamanda kalsiyum , bakır, demir, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içerim. Sindirim sistemi için diyet lifleri içermektedir. Kalbi koruması, zayıflamaya yardım etmesi, mideye iyi gelmesi leblebinin faydaları arasındadır.
Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?
Narları güzelce yıkayıp ortadan ikiye bölün. Narları tane tane iyice ayıklayıp rondodan geçirdikten sonra tülbent yardımıyla posasından ayırdıktan sonra tencereye aktarın.
Yeni Sezon Patlıcan , Biber Kurutmalıklar
Dolmalık patlıcan kurutmak oldukça kolaydır aslında. Patlıcanlar güzelce yıkanır. Sonra patlıcanının baş kısmını kesin. Sebze oyacağı ile patlıcanların etli kısımlarını çıkartın. Patlıcanları oyarken dış kabuğu delmemeye özen gösterin. Patlıcanların içini oyduktan sonra yorgan ipine iğneyle geçirin. Patlıcanlar arasında biraz boşluk olmasına dikkat edin, yoksa kurumayan yerler kalabilir. Güneş gören yüksek bir yere asın ve kuruyana kadar bekletin. Kuruması ortalama 7 ile 10 gün sürebilir. Patlıcanların içini de iri küpler şeklinde doğrayıp güneşe sererek onları da yemeklik kurutabilirsiniz. Patlıcanları kuruturken dikkat etmek gerekir çürüyen ya da bozulmuş patlıcanları atmalısınız aksi halde diğer patlıcanlara da zara verebilir.
Sumak Faydaları - Özellikleri ve Besin Değerleri
Sumak ekşisi; Araştırmalara göre dünyanın en sağlıklı baharatları arasında sumak da vardır. Yaz aylarında toplanır ve demetler halinde kurutulur. Sumak daha çok baharat olarak kullanılan bir bitkidir. En çok etli yemeklere yakışır.
Kahve Çeşitleri ve Kahve Nasıl Yapılır
Türk kahvesinin kendine has bir tadı vardır, telvesi ile ikram edilen tek kahvedir. Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun, su ya da sütle karıştırılmasıyla yapılan içecektir. İçeriğinde ki kafeinden dolayı dikkat arttırıcı ve uyarıcı özelliği vardır. Aynı zamanda içerisinde çok güçlü antioksidan olan kahve, E ve B grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum gibi mineraller içermektedir.
Taze Antep Fıstığı (Ben Fıstık)
Gastronomi başkenti Gaziantep denildiğinde akla ilk gelen lezzet şüphesiz Antep fıstığı oluyor. Antep fıstığı; Gaziantep başta olmak üzere, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır ve Siirt illerinde de yetişmektedir. Antep fıstığının Şam fıstığı olarak bilinmesinin sebebi ana vatanının Ortadoğu olmasıdır. M.Ö 6750 yılından bu yana fıstık tüketimi yapılmaktadır. Eski medeniyetlerde kral sofralarının vazgeçilmezi Yaş Antep fıstığı aynı zamanda Taze Antep Fıstığı, günümüzde mutfaklarında olmazsa olmaz lezzeti haline gelmiştir.
Dövme Buğday
Sağlıklı besinler arasında yer alır. Genellikle bütün illerde üretilir. İzmir , Konya , Şanlıurfa ve Gaziantep bölgelerinde yaygın olarak kullanılır. Dövme buğday aşure , yemeklerde , çorbalarda kullanılmaktadır. Dövme buğday sağlık açısından bitmek bilmeyecek faydaları vardır. A,B,C,K ve B12 vitaminleri yanı sıra potasyum, selenyum, kalsiyum, karbonhidrat demir ve fosfor gibi önemli mineral ve vitaminleri de bünyesinde bulunduran bu şifalı tahıl Türk mutfağının vazgeçilmez bir besinidir.
Antep Terbiyeli Kuşbaşı Kebap (Tike) Tariifi
Antep Terbiyeli Kuşbaşı Kebap (Tike) için Malzemeler 1 kg kuşbaşı kebaplık doğranmış et 100 g kuşbaşı doğranmış kuyruk yağı (isteyen daha çok koyabilir) 1 yemek kaşığı Biber Salçası 1/2 yemek kaşığı Domates Salçası 1/2 yemek kaşığı Toz Kırmızıbiber 1 diş sarımsak (arzu edilirse) 1,5 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı Karabiber
Tahin Helvası
Helva tahin, çöven ve şekerden yapılır. Helva içerisindeki çöven sayesinde bulaşıcı hastalıklardan insanı arındırır.
Kuru Meyve
Bir çok meyve kurutulduklarında vitamin ve mineralleri artar. Özellikle elma, üzüm, erik, kayısı ve hurma bu besinlerin ilk sıralarında yer alır. Lif oranı yüksek olan bu besinler hem sindirim sistemini yeniler hem de zayıflamada oldukça etkilidir.