Sumak Faydaları - Özellikleri ve Besin Değerleri
17-08-2022
16:52
Sumak Faydaları - Özellikleri ve Besin Değerleri
Sumak ekşisi; Araştırmalara göre dünyanın en sağlıklı baharatları arasında sumak da vardır.
Yaz aylarında toplanır ve demetler halinde kurutulur. Sumak daha çok baharat olarak kullanılan bir bitkidir. En çok etli yemeklere yakışır.
Sumak ekşisi nasıl yapılır? Büyük bir kaba sumağı koyup üstünü kapatacak kadar su ekleyin ve bekleyin. Suyu süzüp başka bir kapta bekletin, tekrar sumağın üzerine su ekleyin. Sumağın ekşi özü iyice çıkana kadar bu işlemi devam ettirin ve süzdüğünüz suları birleştirin. Suya bir miktar un ilave ederek tortusunun dibe çökmesi için bekleyin. Un dibe çöktükten sonra suyu büyük cam kavanoza alıp tülbentle hava almayacak şekilde ağzını kapatın. Birkaç gün güneşte bekletin.
Nemden uzak bir yerde cam kavanozlarda muhafaza edilmelidir.
Sumak, İran, Afganistan, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz'de yetişir. Sumak Türk mutfağında da en çok kullanılan baharatlar arasındadır. Sumak yemekler ve salatalara ekşi bir tat vermesi sebebiyle çok sevilen bir baharattır. Farsçada kırmızı meyve ve limonlu baharat olarak bilinen sumağın sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır.
Sumağın Faydaları
Enfeksiyonel hastalıkları önler
Cilt koruyucu
Kalbi ve karaciğeri korur
Antikanser özelliği vardır
Kadın hastalıklarında faydalıdır
Adet düzensizliği ve tedavilerinde kullanılır
Detoks etkisi vardır
Solunum ve sindirim sorunlarını giderir
İdrar söktürcüdür
Tedavi edicidir
SUMAK SUYU HAZIRLANIŞI:
Sumaktan lezzetli mi lezzetli bir öksürük şurubu hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler
1 bardak su
1yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı sumak
Sumak suyu nasıl hazırlanır?
Suyu ve balı küçük bir tencerenin içerisine koyum. Orta ateşte kaynatın.
daha sonra içerisine vermiş olduğumuz ölçülerdeki sumağı katın.
10 dk karıştırdıktan sonra demlenmeye bırakın.
Hava geçirmez bir kabın içerisine koyun ve depolayın.
Sumağın Besin Değeri
100 gram sumak'ta;
Kalori 349 kcal
Karbonhidrat 36.7 g
Lif 0.0 g
Protein 12.3 g
Yağ 12.9 g
Kolesterol 0.0 mg
A Vitamini 0.0 IU
C Vitamini 0.0 mg
Potasyum 0.0 mg
Kalsiyum 0.0 mg
Demir 0.0 mg