Antep Yuvalama Tarifi Nasıl Yapılır?
Antep Yuvalama Tarifi Nasıl Yapılır?
Yuvarlama, lezzetli bir Türk yemeği olarak bilinir ve genellikle kıymalı iç harç ile hazırlanır. İşte size yuvarlama tarifi:
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı un
- 1 adet büyük boy soğan
- 250 gram kıyma
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 demet maydanoz
- Tuz
- Sıcak su
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
- Ince bulguru ve unu geniş bir kaba alın ve karıştırın. Üzerine tuzlu sıcak su ekleyin ve hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamurunuzu en az 20 dakika kadar dinlendirin.
- Soğanı ince ince doğrayın ve kıymayla birlikte derin bir kaseye koyun. Salçaları, baharatları ve tuzu ekleyin. Maydanozu ince ince kıyın ve karışıma ilave edin. Tüm malzemeleri birleştirerek kıymalı iç harcınızı hazırlayın.
- Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayın. Ortasını çukurlaştırarak içine hazırladığınız kıymalı harçtan koyun ve hamuru kapatın. Aynı işlemi tüm hamur ve harç bitene kadar tekrarlayın.
- Yuvarlamaları kaynar suya atın ve yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin. Yuvarlamaların piştiğini anlamak için, suyun yüzeyine çıkıp çıkmadıklarına bakabilirsiniz.
- Tereyağını küçük bir tavada eritin. Pişen yuvarlamaları servis tabağına alın ve üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun!
Yoğurtlu Yuvalama Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?
Yoğurtlu yuvalama çorbası, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. İşte size yoğurtlu yuvalama çorbası tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı yarma
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 1 litre tavuk suyu veya su
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
Yuvalama için:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 yemek kaşığı un
- Tuz
- Sıcak su
Yapılışı:
- İnce bulgur, un ve tuz karıştırılarak yuvalama hamuru hazırlanır. Hamur ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır ve ortaları çukur hale getirilir.
- Yuvalamalar, kaynayan tuzlu suda 15-20 dakika pişirilir. Süzülerek kenara alınır.
- Soğanlar küçük küçük doğranır ve tereyağı ile birlikte kavurulur.
- Salçalar eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur.
- Tavuk suyu veya su, baharatlar ve tuz ilave edilir. Kaynamaya bırakılır.
- Ayrı bir kapta, yoğurt, yumurta sarısı ve un iyice çırpılır. Kaynayan çorbaya karıştırarak ilave edilir.
- Son olarak yuvalamalar da eklenir ve 5-10 dakika kadar pişirilir.
- Üzerine pul biber serpilerek servis edilir.
Afiyet olsun!
Aydın yöresine ait yuvalama nasıl yapılır?
Aydın yöresine ait yuvalama, ince bulgur, un ve su karışımından hazırlanan hamurun yuvarlanıp kaynar suya atılması ile yapılan bir tariftir. İşte size Aydın yöresine ait yuvalama tarifi:
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- Tuz
Yapılışı:
- İnce bulgur ve un karıştırılır.
- Üzerine tuz ilave edilir ve su yavaş yavaş eklenerek hamur yoğrulur.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve yuvarlanır.
- Kaynar suya yavaşça atılır ve yüzeye çıkan yuvalamalar süzgeç yardımıyla alınarak servis edilir.
Aydın yöresine ait yuvalama genellikle çorba veya pilav yanında servis edilir. Afiyet olsun!
Aydın yöresine ait yuvalama nasıl yapılır?
Aydın yöresine ait yuvalama, ince bulgur, un ve su karışımından hazırlanan hamurun yuvarlanıp kaynar suya atılması ile yapılan bir tariftir. İşte size Aydın yöresine ait yuvalama tarifi:
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- Tuz
Yapılışı:
- İnce bulgur ve un karıştırılır.
- Üzerine tuz ilave edilir ve su yavaş yavaş eklenerek hamur yoğrulur.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve yuvarlanır.
- Kaynar suya yavaşça atılır ve yüzeye çıkan yuvalamalar süzgeç yardımıyla alınarak servis edilir.
Aydın yöresine ait yuvalama genellikle çorba veya pilav yanında servis edilir. Afiyet olsun!
Antep yuvalama çorbası
Antep yuvalama çorbası, Antep yöresine özgü yuvalama çorbasıdır. Aydın yöresine ait yuvalama tarifine benzerlik göstermekle birlikte, baharatlar ve kullanılan malzemeler farklıdır. İşte size Antep yuvalama çorbası tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı un
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 6 su bardağı su
Yapılışı:
- İnce bulgur, un ve tuz karıştırılır.
- Üzerine azar azar su eklenerek yoğurulur ve ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar hazırlanır.
- Soğan ince ince doğranır ve tereyağı ve sıvı yağ ile birlikte kavrulur.
- Biber ve domates salçası eklenerek karıştırılır.
- Baharatlar da ilave edilip kısa bir süre daha kavrulur.
- 6 su bardağı su eklenir ve kaynamaya bırakılır.a
- Yuvarlak hamurlar kaynar suda pişirilir.
- Pişen hamurlar süzgeç yardımıyla sudan alınır ve çorba tenceresine eklenir.
- Çorba kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirilir ve servis edilir.
Antep yuvalama çorbası, acılı ve baharatlı olduğu için yanında limon, turşu veya turşulu yeşillikler ile servis edilebilir. Afiyet olsun!
Hazır yuvalama, kaynar suda pişirilerek hazırlandığından pişme süresi çok kısa olur. Genellikle yuvarlak hamurlar suya atıldıktan sonra 5-7 dakika kadar kaynatılır ve yüzeye çıkan yuvalamalar süzgeç yardımıyla alınarak çorba veya pilav gibi yemeklerde kullanılır. Pişme süresi, yuvalama hamurunun büyüklüğüne ve pişirildiği suyun sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle 5-10 dakika arasında pişirilerek kullanılabilir. Antep Yuvalamasının içine ne konur? Antep yuvalama çorbasının içine genellikle ince bulgur, un, tuz ve su karışımından yapılan yuvarlak hamurlar eklenir. Bu hamurlar, kaynar suda pişirilerek hazırlanır ve çorbanın içinde lezzetli bir dokunuş sağlar. Çorbanın içine eklenen diğer malzemeler ise kişiden kişiye ve tariften tarife değişebilir. Ancak genellikle kırmızı biber, domates, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kimyon, kekik ve nane gibi baharatlarla lezzetlendirilir. Ayrıca bazı tariflerde kırmızı mercimek, patates, havuç gibi sebzeler de çorbanın içine eklenerek lezzeti artırılabilir.